Sejak
zaman dahulu masyarakat sudah mula menggunakan pelbagai jenis peralatan timbang
dan sukat dalam aktiviti harian mereka. Penggunaan alat timbang dan sukat
tradisional ini sememangnya sinonim dengan masyarakat dahulu terutama untuk
aktiviti harian dan perniagaan mereka.
Penggunaan
kaedah timbang sukat adalah dari sistem imperal tempatan kemudian berubah
kepada sistem metrik yang lebih tepat serta seragam mengikut piawaian sejagat
menggunakan sistem unit antarabangsa (SI) bermula 1 Januari 1982.
Sistem
sukat pada zaman dahulu masyarakat menggunakan gantang sebagai penyukat utama
khususnya beras dan gandung. Selain itu, kepul, cupak dan leng digunakan untuk
menimbang beras padi untuk skala yang lebih kecil.
Bagaimanapun
tidak dapat dipastikan tarikh sebenar bila kaedah tersebut mula digunakan di
alam Melayu.
Genarasi
hari ini mungkin sudah tidak mengetahui alatan penyukat seperti itu. Kalau
mendengarnya pun tidak pernah, apatah lagi melihatnya dan menggunakannya.
Di sesetengah tempat, penggunaan pot, leng, cupak dan gantang masih digunakan
untuk urusan sukatan beras. Kalau mengikut kaedah persamaannya 2
pot bersamaan 1 leng, 2 leng bersamaan 1 cupak, 4 cupak bersamaan 1
gantang.
Segantang
beras bersamaan dalam kilogram 3.6 kg. Sukatan pot lebih kurang tin susu
cair bersaiz kecil.
Sukatan
pot dan leng masih digunakan terutama untuk menyukat sesuatu yang berbentuk
biji dan tidak ada kawalan harga oleh pihak kerajaan.
Contohnya
dalam jualan etok di Kelantan masih menggunakan leng atau kopi sebagai penyukat.
Pembeli sebenarnya tidak mengetahui tentang nama pot dan leng yang digunakan
itu, sebaliknya hanya melihat itu sebagai alat sukat dan menerima ia sebagai
penentu harga mengikut alat sukatan yang dilihat yang lebih dikenali sebagi
kopi atau tin.
No comments:
Post a Comment