Kuih karas diperbuat daripada tepung beras.
Ia berbentuk jaringan halus seperti bihun tetapi rangup dan rasanya manis.
Makanan tradisi ini dihasilkan dengan menggunakan adunan tepung beras cair yang
dikirai dalam minyak panas dengan menggunakan acuan khas sehingga kuning
keemasan. Ia kemudian diangkat dan dilipat. Kuih Karas sangat popular dalam
kalangan masyarakat di daerah Kota Setar, Kedah.
Cara membuat buat karas
Bahan-bahan
- 1 bungkus tepung beras
- 2 cawan gula/ikut manis sendiri
- 3 cawan air
- Minyak untuk menggoreng
- 1 bungkus tepung beras
- 2 cawan gula/ikut manis sendiri
- 3 cawan air
- Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaannya
- Ayak tepung dan gaulkan bersama gula
- Masukkan air
- Kacau hingga sebati
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala)
- Tebar atau kirai adunan di dalam kuali seperti membuat roti jala
- Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat
- Toskan.
- Siap untuk dimakan
- Ayak tepung dan gaulkan bersama gula
- Masukkan air
- Kacau hingga sebati
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Masukkan adunan ke dalam acuan kuih karas (seperti acu roti jala)
- Tebar atau kirai adunan di dalam kuali seperti membuat roti jala
- Apabila warnanya agak kekuningan, angkat dengan segera dan lipat
- Toskan.
- Siap untuk dimakan
Kalau hendak disimpan lama, masukkan ke dalam bekas kedap udara untuk
mengelakkan kuih menjadi lemau atau masuk angin.
Sejenis kuih yang seakan karas ialah kuih
kelambu buruk. Ia terkenal di Selatan Thai. Mungkin ada kaitan asal usul kedua-dua
kuih ini kerana kedudukan Kedah yang bersempadan dengan Selatan Thai.
Kuih kelambu buruk
https://gwaliman.blogspot.com/2023/10/frg.html
https://gwaliman.blogspot.com/2023/10/frg.html
No comments:
Post a Comment