Manggis atau nama saintifiknya Garcinia
mangostana ialah tumbuhan malar hijau atau tidak mengalami musim luruh yang
bertaburan asal di kawasan tropika. Buah manggis digelarkan ‘ratu buah’ sering digandingkan
dengan buah durian yang dipanggil ‘raja buah’. Musim kedua-dua buah itu hampir
serentak. Sebab itu, jika ada buah durian, maka ketika itu jugalah musim durian.
Manggis tumbuh di kawasan lembapan tinggi
dengan kadar hujan 180-250 cm setahun, pokoknya boleh ditanam berhampiran
sungai, kolam atau kawasan berair di mana sistem akarnya kekal lembab sepanjang
tahun. Pokok manggis juga amat sensifif kepada jenis tanah dan kealkalian
tanah. Pokok manggis tidak tahan kawasan tanah masin, atau tanah berpasir.
Pokok manggis boleh hidup subur sekiranya
sistem pengairan dan pengaliran air adalah baik serta kandungan bahan organik
dalam tanah yang seimbang dan tinggi.
Pokok
manggis berdaun lebar dan kanopi berbentuk piramid atau berjubah. Saiz kanopi
adalah sederhana iaitu antara 9 hingga 12 m. Batang utama lurus dan bercabang
simetrikal.
Daunnya berbentuk bujur, eliptik dan disusun
bertentangan.Saiz daun berukuran berubah antara15-25 sm panjang dan 7-13 sm
lebar. Daunnya tebal dan keras.
Bunga berwarna hijau keputihan dan keluar satu
persatu atau berpasangan selalu pada hujung cabang.
Di pangkal buah terdapat kesan 4-8 bekas kelopak
stigma yang mengujud sehingga buah masak. Jumlah kelopak stigma menunjukkan
jumlah bahagian buah.
Buah manggis mempunyai kulit agak keras dan
tebal dengan garis pusat 4-6 cm; ia mampu meninggalkan kesan yang sukar hilang
sekiranya terkena baju. Isi buahnya warna putih yang berukuran garis pusat
3-5 cm; ia mungkin berbiji atau tidak bergantung kepada saiz dan keranumannya.
Buah ini dibuka dengan mengopek secara
dipegang dengan kedua-dua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga
kulitnya terbelah dapat dikopek. Orang Barat yang merasai buah ini sering
membandingkan buah ini dengan rasa strawberi putik bercampur rasa-rasa manis
limau.
Manggis
enak dimakan begitu sahaja atau boleh diproses. Selain dibuat jus minuman,
kordial, jem, ia juga boleh dijadikan sebagai pencuci mulut.
Manggis
perlu diedarkan ke pasaran dengan secepat mungkin memandangkan tempoh
penyimpanan adalah 3-5 hari dalam keadaan biasa. Buah yang disimpan pada suhu
5ºC dan kelembapan 85% boleh tahan sehingga 4 minggu. Cara sejuk beku pada suhu
-270ºC boleh lanjutkan tempoh penyimpanan sehingga 16 bulan.
No comments:
Post a Comment