Tapai merupakan probiotik
orang Melayu. Makanan orang dahulu itu bukan sahaja sedap dan digemari, tetapi
juga banyak manfaat dan khasiat. Sebab itu orang Melayu dahulu suka makan tapai
kerana tahu kebaikannya.
Tapai yang terkenal ada dua jenis.
Pertamanya tapai ubi kayu dan keduanya tapai beras pulut. Tapai terjadi apabila
beras pulut atau ubi kayu diperam beberapa hari dengan dicampurkan ragi. Semasa
diperam, berlaku proses penampaian yang antara lain menghasilkan bakteria baik.
Dalam tapai ada bakteria baik. Probiotik
itulah bakteria baik yang melapisi dinding usus kita, menolong sistem
penghadaman dan penyerapan nutrisi daripada makanan. Tanpa probiotik, bukan
senang nak lawan jangkitan kuman jahat atau pathogenik.
Kanser kolon dan penyakit lain seperti
radang usus (IBD), iritasi usus besar, cirit-birit, sembelit serta kembung
perut boleh dielakkan dengan kebaikan probiotik tapai. Justeru, pengambilan
atau makan tapai adalah satu cara untuk menjaga kesihatan sistem penghadaman.
Pada musim perayaan, terutama di Kelantan,
tapai pulut adalah hidangan wajib. Sesiapa makan tapai dapat mengelak masalah
penghadaman ketika musim perayaan akibat makan banyak.
Petua orang tua, kalau cuaca panas dan deman,
cara hendak turunkan suhu badan ialah dengan makan tapai. Selain, itu tapai
juga merupakan sumber karbohidrat untuk tenaga.
No comments:
Post a Comment