Hukum
makan belalang ialah harus. Dalam masyarakat Melayu, terutama yang tingga di
kawasan tanaman padi, belalang menjadi hidangan lazat, terutama digoreng.
Belalang
goreng menjadi snek atau makanan ringan. Belang ditangkap menggunakan tangan
mahupun penyauk atau pukat bermata kecil yang dapat memerangkap belalang.
Masa
terbaik untuk menangkap belalang ialah pada waktu malam dan awal pagi. Ketika
itu belalang tidak aktif.
Belalang
ialah sejenis serangga yang bersayap dan berkaki panjang. Belalang dianggap
sebagai serangga perosak kerana makan pucuk tanaman.
Jadi,
menangkap belalang bukan sahaja untuk dimakan, tetapi juga dapat mengurangkan
kesan kerosakan yang disebabkan oleh belalang.
Terdapat
banyak jenis belalang seperti belalang bajang, belalang daun, belalang hijau,
belalang jarum, belalang kunyit, belalang mekah, belalang padi, belalang
patung, belalang pelesit, belalang ranting, belalang rusa dan banyak lagi.
Namun,
dua jenis belalang yang biasa ditangkap untuk dimakan ialah belalang kunyit dan
belalang beras. Paling banyak ditangkap ialah belalang beras.
Belalang
digoreng sama ada tanpa menggunakan minyak (dengan api yang perlahan) dan
menggunakan minyak panas. Belalang goreng rasanya ranggup dan masin manis.
Belalang
ukuran besar biasanya kena buang kepala dan kaki sebelum dimakan. Kaki belalang besar lebih keras dan ada 'duri'
pada bahagian kaki.
Harga
belalang siap digoreng sekarang ini agak mahal. Harganya boleh mencecah sehingga
RM60 sekilogram (harga di Kelantan).
Namun,
bagi peminatnya, harga tidak menjadi halangan untuk membelinya. Kalaupun tidak membeli
satu kilogram, sudah memadai beberapa ratus gram sahaja.
No comments:
Post a Comment