Sup ekor mempunyai banyak khasiat untuk tubuh
badan. Bagaimanapun, khasiatnya yang paling utama adalah merangsang dan
memelihara keupayaan tenaga batin. Khasiat sup ekor merangsang tenaga batin
semakin diyakini.
Sup ekor lembu yang sedap mempunyai kuah yang agak pekat. Rasa rempah ratus di dalam sup yang sebenarnya menjadi pemangkin dalam tubuh untuk kekuatan dalaman.
Sup yang dimakan ketika panas akan meransang
sel-sel dalam badan. Itu sebab apabila menghirup dan menikmati sup ekor lembu,
tubuh akan mudah mengeluarkan peluh.
Untuk memasak sup ekor lembu yang power,
rahsianya adalah jangan tumis bahan-bahan rempah ratus seperti ramai yang
melakukannya.
Apa yang perlu dilakukan adalah terus merenih
ekor lembu yang telah dibersihkan dan kemudian campurkan terus bahan rempah
ratus ke dalam air rebusan.
Tambahan lagi, ekor lembu sudah ada lemaknya
sendiri. Dengan mengelakkan dari menumis, maka kuranglah sedikit rasa minyak
dan berlemak.
Rasa kuahnya yang pekat hasil daripada rebusan ekor lembu bersama bahan tertentu, ia memerlukan masa kira-kira beberapa jam untuk direbus supaya menghasilkan aroma dan rasa asli.
Rasa kuahnya yang pekat hasil daripada rebusan ekor lembu bersama bahan tertentu, ia memerlukan masa kira-kira beberapa jam untuk direbus supaya menghasilkan aroma dan rasa asli.
Sup ekor lembu yang dimakan ketika panas akan
merangsang sel dalam badan seterusnya mengeluarkan peluh yang baik untuk tenaga
dalaman.
Selain itu, badan akan mulai segar,
perjalanan darah bertambah lancar dan sentiasa bersemangat untuk melakukan apa
saja kerja. Ia paling baik dimakan pada waktu petang, malam dan ketika hujan.
Tenaga yang dihasilkan disebabkan lendir pada
ekor lembu mempunyai khasiat, seterusnya ditambah ramuan dan rempah ratus
digunakan menaikkan aroma serta manfaatnya.
No comments:
Post a Comment