Saturday, 27 August 2022

KACANG BULU KAYA KHASIAT

 
Kacang edamame atau lebih dikenali kacang bulu masih asing di negara kita. Namun, ia berpotensi menjadi 'kekayaan baharu' kerana permintaan yang sangat tinggi ketika ini.

Ia mula diperkenalkan di Malaysia semanjak tahun 1980an dan tahun 1990an lagi. Kacang bulu ini adalah tumbuhan dari keluarga Fabaceae. Ia merupakan sejenis tanaman kekacang ditanam secara meluas di negara Jepun dan China.

Di negara berkenaan, kacang bulu sangat terkenal sebagai hidangan snek lazat yang terdapat di restoran-restoran mewah negara matahari terbit itu, serta rangkaian kedai 24 jam (7-Eleven) kerana keunikan rasanya yang rangup dan berlemak.

Kacang bulu sangat mudah ditanam, kerana ia tidak mempunyai rutin penjagaan yang rumit, malah kurang serangga perosak yang menyerang tanaman itu membuatkan proses menanamnya sangat mudah.

Pokok kacang bulu ini adalah sejenis pokok renek yang rimbun dengan ketingggian antara 20-180 cm. Akarnya mempunyai akar tunjang sepanjang 150 cm tetapi kebanyakkanya berada antara 30-60 cm dari aras tanah mempunyai nodul kecil.

Tempoh pokok berbunga ialah 40 hari dan matang dalam tempoh 70 hari.

Kacang bulu soya memiliki tekstur lebih lembut. Memakan edamame dengan kerap dikatakan mampu memberikan kebaikan pada kesihatan tubuh.

Kacang ini memiliki kandungan tinggi asid lemak omega-3, serat pemakanan, protein dan karbohidrat dan juga beberapa mineral dan vitamin seperti mangan, zink, fosforus, kalium, magnesium, besi, kalsium, vitamin C, vitamin B1 (thiamine), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin), vitamin 5 (asid pantothenic) dan vitamin K.

No comments:

Post a Comment