Kurma ruthob sering disebut juga kurma segar
atau kurma basah. Ruthob bermaksud basah. Sesuai dengan namanya, kurma ruthob
dipasarkan dalam keadaan segar dan belum dikeringkan. Kurma ruthob jarang
ditemui di pasaran, kecuali melalui pengedar atau penjual yang memberi tumpuan
kepada kurma ruthob.
Keistimewaan kurma ruthob
mempunyai rasa yang segar dan lazat. Memakan kurma ruthob seperti baru
memetiknya dari ladang. Memang beza jauh rasa keenakan menikmati kurma ruthob.
Jadi, bagi penggemarnya sanggup membayar harga lebih mahal berbanding kurma
lain di pasaran.
Menikmati kurma ruthob di
Malaysia sama seperti merasinya di ladang kurma di tempat asalnya. Tidak perlu
pergi ke ladang untuk menikmati kurma ruthob, sebaliknya ada boleh
mendapatkannya dari pengedar kurma ruthob.
Kurma ruthob tidak tahan
lama pada sifat asalnya. Sebab itu kurma ruthob perlu disimpan di dalam suhu
sejuk di bawah 20 darjah celcius bagi mengekalkan keaslian dan kesegarannya.
Kandungan kurma ruthob
kaya dengan berbagai jenis vitamin (A, B, C dan K), zat besi dan kalsium.
Kandungan gula dalam ruthob kurang berbanding kurma kering. Manisnya adalah semulajadi
dan menyegarkan.
Ruthob menjadi pilihan ketika
Rasulullah SAW berbuka puasa. Dari Anas bin Malik bahawa Rasulullah biasa
berbuka puasa dengan ruthob (kurma basah) dan jika tiada ruthob, baginda
berbuka dengan tamar (kurma kering) dan jika tiada tamar, baginda meminum
seteguk air.
No comments:
Post a Comment