Terung
belanda sejenis tumbuhan liar yang tumbuh di sekitar kawasan kampung. Nama lain
bagi terung belanda ialah terung asam, terung iban, terung pungar, terung pipit
dan terung semanggol.
Buah terung belanda kaya khsiat untuk merawat masalah rabun mata, sakit pinggang, menurunkan kolseterol, mengawal darah tinggi, mengurangkan masalah sakit urat dan sebagainya.
Buah terung belanda boleh dimakan terus jika telah masak, atau dibuat ulam ketika masih muda. Boleh juga dimasukkan bersama sayuran lain untuk disayur.
Antara vitamin yang terdapat dalam terung belanda ialah Vitamin A dan Vitamin C. Manakala minera yang terdapat di dalamnya ialah potasium, fosfor dan magnesium.
Serat yang tinggi didalam terung belanda bermanfaat untuk mencegah sembelit.
Dalam
setiap 100 gram bagian terung belanda yang dapat dimakan mengandung air 85
gram, protein 1,5 gram, lemak 0,006 – 1,28 gram, karbohidrat 10 gram, serat 1,4
– 4,2 gram, abu 0,7 gram, vitamin A 150 – 500 SI dan vitamin C25 mg.
No comments:
Post a Comment