Ada
nama sejenis kuih atau makanan yang sering dieja salah. Nama salah yang kerap
digunakan ialah kuey tiaw, kuey tiow, kuew tiaw, kueytiaw, kueh tiaw dan kway
teow.
Ejaan
salah itu sebenarnya merujuk kepada kuetiau iaitu sejenis kuih atau makanan
yang berwarna putih yang lembut dan berkeping-keping dibuat daripada tepung
beras.
Kuetiau
biasanya digoreng dengan dicampurkan rempah, udang, daging dan sayur-sayur. Ada
dua jenis menu kuetiau digoreng iaitu kering dan basah.
Secara
istilahnya, jika disebut kuetiau goreng, maksudnya adalah digoreng kering atau seperti
kebanyakan cara mi digoreng.
Manakala
char kuetiau pula adalah merujuk kepada kuetiau digoreng basah. Perkataan ‘char’
adalah bermasuk goreng basah.
Seelok
dan sebetulnya, char kuetiau perlu disebut atau dieja sebagai kuetiau goreng
basah, ia digoreng dengan ada sedikit kuah.
No comments:
Post a Comment